laser

DEMEX tar ett stort teknikkliv inom rörlaserskärning.

Vi befinner oss åter i Smålandsstenar. Ett av dessa små samhällen i Sverige som har fler jobb än arbetsföra innevånare för det finns gott om företagsamma smålänningar. I Smålandsstenar finns det några företag som sticker ut i mängden. Vi har besökt ett flertal av dem men denna gång hälsar vi på hos DEMEX som expanderar sin verksamhet och har blivit ett av alla dessa tillväxtunder i företagande.

Vad som kännetecknar företagen är att man har huvudkontor och produktion i Smålandsstenar och att alla är lokalt förankrade familjeföretag. Och att man arbetar hårt i kombination med den välkända småländska klurigheten, för att nå sina mål men också utveckla sina verksamheter vilket i det större perspektivet bidrar till det svenska samhället med jobb och skatteintäkter för vår välfärd.

Blod, svett och stolpar

Vi träffas över en kopp kaffe i fabriken på Norra Släthultsvägen och känslan jag som tidningsmakare och nyhetssökare får är att idag skall vi prata och lära känna företaget DEMEX lite bättre för våra läsare och samtidigt få veta om den nyinvesteringen i maskinteknik som skapar nya förutsättningar för mer och snabbare produktion, ja vi brukar ofta i våra reportage prata om ledtider, ställtider och produktivitet. Och att som platschef Dan Malmström deklarerar, så är detta bara är början på en expansion- och teknik resa för familjeföretaget DEMEX där planerna är att erövra mer av den europeiska marknaden och snart nå halvmiljards vallen i omsättning.

DEMEX erbjuder helhetslösningar inom områdesskydd samt säkerhetsprodukter. Genom ett brett produktsortiment, hög leveranssäkerhet och personlig service skapar man goda affärer med sina kunder. Och man är inte rädda för nya idéer.

– Det är därför vi designar, testar och förbättrar funktionalitet på våra produkter genom att använda oss av den senaste teknologin, säger Dan Malmström som är produktionsansvarig på företaget.

Grundaren David Malmström lämnar nu över till nästa generation i familjen och den nya ledningen har stora ambitioner.

– Vi har nu växlat upp för att kunna positionera oss i fler länder succesivt, säger vd:n Donald Malmström.

I början av 2000-talet huserade DEMEX i en 1 200 kvm stor anläggning. 2015 flyttade man in i en i en ny fabrik på 15 000 kvm.

– Det ligger väldigt många timmars arbete bakom den utvecklingen. Att vi har duktiga medarbetare på vårt företag har också möjliggjort tillväxtresan, säger Donald Malmström. 

Produktutbudet och kompetensen i verksamheten har breddats sedan starten. I dag erbjuder företaget egna produkter och helhetslösningar inom områdesskydd samt säkerhetsprodukter. I produktportföljen finns grindar, stängsel, bommar och räcken som kan skydda allt från flygplatser och tågstationer till industrifastigheter och byggarbetsplatser.

– I slutet av 2021 insåg vi att vi var tvungna att påbörja ett förändringsarbete. Våra produktionsavdelningar maxade, men lyckades ändå inte leverera alla order vi fick. Vi hade under flera år lagt stort fokus på att bygga upp försäljningsavdelningen, vilket hade resulterat i att den delen tuffade på väldigt bra medan produktionen halkade efter, säger Dan Malmström.

Nu kommer vi in på rubriken på detta reportage som handlar om en maskininvestering i mångmiljonklassen.

 

Före;

Bandsågar som buntkapade rören. Manuell håltagning. Tekniken blev förlegad, så här fanns starka skäl att investera i den senaste tekniken att skära rör.

Nu;

Investering i en fiber rörlaserskärmaskin.

Tråkiga och enformiga arbetsmoment skall bort och bra ergonomi är viktiga incitament vid en investering.

Skärning av rören sker numera med den senaste maskintekniken. Här på plats sedan två månader står nu en kraftfull, fullutrustad och supersnabb 3D laserskärmaskin med fiberkälla på 3 kW från den italienska maskintillverkaren ADIGE.

– Vi var på mässan Tube & Wire och såg hur man snabbt och effektivt skar rör på mässan och undrade hur man kunde göra så där, jo det handlade om att det var gjort i en rörlaser. Oj, tänkte vi, det här måste vi titta närmare på, säger Dan Malmström och kommer med input.

– Aldrig förr har det varit så viktigt att ha rätt maskinpark för sina processer. Aldrig har det varit så tydligt som nu. Man möter företag som är på väg att hamna på efterkälken. Och fel maskin och leverantör kan bli en dyrköpt läxa, säger Jim Davis.

Jim Davis är maskinsäljare på Edströms Maskin med huvudkontor och utställningshall i Jönköping, han informerar om maskinbyggaren från Italien, BLM Group.

–  BLM tillsammans med ADIGE utgör den italienska tillverkaren BLM Group som är världsledande inom hantering av rör. Tillsammans ligger de i framkant av utvecklingen och skapar hela tiden nya lösningar inom området. ADIGE är enligt vår mening världens ledande tillverkare av rörlasrar och erbjuder även ett brett program inom mer traditionell rörkapning.

– Vi arbetar med ett mycket starkt varumärke som kännetecknas av långsiktighet och tradition. Vi på Edströms Maskin har sålt över 80 maskiner till svensk industri under 20 års tid och då pratar vi ofta stora investeringar i unik teknik. Vi sitter på en uppbyggd kunskapsbank som vi kan förmedla ut till svensk verkstadsindustri.

– Maskinleverantören Edströms har också den organisationen som krävs för att hantera den här typen av maskiner. Det måste finnas kunnigt folk, det måste finnas en tradition bakom med erfarna servicetekniker för att maskinsystemen som vi säljer får helt enkelt inte stå still.

Vi frågar Jim Davis om upplysningar och input kring maskintekniken.

– Tittar vi på den maskinen som installerades här på DEMEX AB under februari i år, så är det en fiber rörlaser ADIGE LT7. Här har man nu fått den senaste tekniken från ADIGE där man ser att den italienska maskintillverkaren prioriterar snabbhet och precision, tillsammans med flexibilitet och snabba omställningar. Med den senaste programmerings mjukvaran ARTUBE 3.0 och det nya maskininterfacet går det med några få musklick att få fram en färdig detalj, som importerats från en 3D-modell.

Tekniska fakta kring maskinsystemet,

Maskin:             LASERTUBE ADIGE LT7.

Laserkälla:         IPG Fiber 3 kW.

Skärhuvud:        Adige Tube Cutter 3D Autofocus.

Rör dimension:   Från 12 mm till 152,4 mm.

Rör vikt:            Upp till 23 kg/m.

Material:            Stål, rostfritt, aluminium, koppar, mässing.

Den sista raden är ofta viktig som många företagare känner till men här handlar det om teknik.

Rörlängd upp till 8,5m in och 8,5m ut var utslagsgivande för att DEMEX investerade i ADIGE LT7.

 

– Vi utmanade fler olika fabrikat på marknaden men fastnade för Adige, då man kunde erbjuda effektiv hantering och skärning av långa rör upp till 8,5 meter. Ett besök på fabriken i Italien gav oss svar på att maskinen klarade olika material och olika tjocklekar på rör från vår produktion, som var fundamentalt viktigt för våra produktionsprocesser, säger Simon Wilhelmsson på DEMEX och Dan Malmström tillägger;

– Vi kan nu tillverka större kvantiteter av stolpar, mer tidseffektivt än tidigare och det är ett krav för att kunna expandera och växa vidare i vår tillväxtresa.

– Nu står en helautomatisk bockmaskin och en investering i robotsvetsning, på agendan för framtida investeringar, säger en förhoppningsfull Dan Malmström.

Fiberlasertekniken revolutionerar snabbhet och kvalitet när det handlar om skärning av plåt och rör.

Vi går ut i produktionen och hamnar mitt i ett jobb i den nya LT7:an där operatören laserskär rör med stor precision. Här uppnår man fina toleranser och därmed slipper operatören efterföljande moment med efterbearbetning vilket ger en mycket bra tillverkningstakt och produktivitet samt en bra produkt av hög kvalitet.

 

Inom svensk industri finns en betydande produktivitetspotential som kan och behöver utvecklas. För att säkra produktionen gäller det hela tiden försöka effektivisera och förbättra.

– En produktion blir aldrig färdig utan det finns alltid utvecklingspotential tack vare att det kommer ny teknik ofta datastyrd och nya mjukvaror som hjälper till att skapa allt bättre produktionsprocesser och i slutändan en bra produkt, avslutar produktionschef Simon Wilhelmsson.

 

DEMEX tar ett stort teknikkliv inom rörlaserskärning.

Offertförfrågan

Fyll i dina uppgifter här så kontaktar vi dig inom kort.

DEMEX tar ett stort teknikkliv inom rörlaserskärning.

Tack för ditt meddelande